La crisi de l’adolescència: peripècies a les relacions entre pares i fills adolescents

L’adolescència en aquests últims anys ha despertat un gran interès i ha estat motiu de reflexió i estudi des d’àmbits i mirades molt diferents i variades. Aquest fet ve donat per que aquesta etapa evolutiva de l’ésser humà ha experimentat grans canvis i alguns a un ritme vertiginós, associats als que s’han donat a la nostra societat. L’adolescència ha passat de ser una època de trànsit de la infància a l’edat adulta, reduïda en el temps, a uns pocs anys, a tenir una entitat pròpia amb característiques, dificultats i expressions que la diferencien de la resta d’etapes evolutives de l´individu.

L’adolescència és, en moltes ocasions, sinònim de sofriment. Si abans es parlava dels canvis socials i de la seva velocitat, podríem fer un paral·lelisme amb els canvis que en sentit físic i emocional es donen en l´individu durant aquesta etapa vital, tant pel que fa a celeritat com a intensitat. Hi ha autors que parlen dels múltiples dols que ha d’afrontar l’adolescent i equiparen el trànsit per l’adolescència a un procés depressiu. L’adolescent desplegarà defenses en front del patiment que es genera i que en moltes ocasions se li fa intolerable. Aquestes defenses poden ser de molts tipus, però cal destacar aquelles que son més importants per la transcendència que tenen a la nostra societat: fugida cap endavant, endinsant-se directament al món de l’adult o la contrària, perpetuant comportaments infantilitzats.

El títol d’aquesta comunicació no és gratuït, ja que de les seves dificultats, l’adolescent sol fer partícip a tota la família, en especial als pares, i a l´inrevés, de les dificultats de la família, en aquesta època marcada per la permeabilitat i hipersensibilitat als estímuls i vivències d’allò que ve de fora, es fa partícip l’adolescent. Aquesta conjunció de factors fa que el fenomen de l’adolescència sigui complex, intens i en ocasions marcat per la violència.

Els adolescents poden col·locar els seus pares, i els adults en general, en contacte amb les seves pròpies limitacions en tant a les seves capacitats. L’autoritat i la competència paterna constantment es posaran en contradicció, tot i que hi ha una dependència material i emocional de l’adolescent envers els progenitors. Aquests aspectes, el desig de l’autonomia i la dependència, fan que siguin més complexes i difícils les relacions dels adults amb l’adolescent, ja que costa acceptar, tolerar i comprendre la seva fragilitat, la labilitat en les seves decisions i afirmacions així com les seves conductes canviants. En definitiva, que l’adolescent es troba en un procés de creixement que li genera un gran patiment.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.