El joc simbòlic de cada dia

El joc simbòlic per a les criatures és tan important com el pa de cada dia si és que el pa i el joc es poden comparar.

Parlo amb la Sara Lera, doctora en Psicologia i Especialista en Psicologia Clínica, i m’explica que el joc simbòlic pot començar a partir dels dos anys, quan les criatures “ja han desenvolupat unes habilitats impressionants per imitar-nos”.

“El joc simbòlic éss la culminació del desenvolupament intel·lectual de l’etapa de la primera infància i va paral·lel al desenvolupament i aparició de la parla també com a instrument de representació simbòlica de la realitat mental”: les criatures adquireixen un coneixement del món com a part diferenciada i s’hi volen situar i relacionar-s’hi.

Ara bé, de joc simbòlic en fem durant tota la vida, potser no només per jugar. “Les representacions mentals s’exteriortzen segons diferents canals, pel llenguatge, les arts, el teatre, la música… Només la conducta d’imitar un altre persona sense estar present inventant-nos el contingut de les seves paraules o imaginant com actuaria en una situació nova implica representació simbòlica”, assegura la psicòloga Sara Lera.

Un dels jocs simbòlics que els acostuma a atreure és representar personatges i, per això, el regal que els acostuma a fer més feliç és una capsa de pintures. Alerta amb les pintures!, em diu ara la propietària de la botiga ecològica Tresors de Tanit, de Barcelona, Nicoleta Matache. “Cuidem l’alimentació de les criatures i els donem per jugar unes pintures que no en mirem ni les etiquetes”.

Comprovo la informació amb el Centre de Recerca d’Epidiomiologia Ambiental, i em diuen que no tenen estudis sobre tots els components dels maquillatges convencionals, però sí que en tenen sobre els colorants i les aromes que fan servir, elaborats amb derivats de síntesi química, que sí que “poden incórrer en riscos respiratoris i cardiovasculars de les persones que en fan servir”. A més, hi pot haver alteracions a la pell com ara provocar atòpies o al·lèrgies per culpa dels mateixos colors dels maquillatges.

Busco si al mercat hi ha cap maquillatge infantil ecològic, amb un etiquetatge clar en els components, i, oh sorpresa!, em trobo amb la marca SANTE, amb una gamma de colors extensa i divertida.


Una altra troballa han estat les llibretes ecològiques de MiquelRius i les motxilles creatives que acaben de treure al mercat. Són conegudes amb el nom de Doodle, i estan confeccionades amb Tyvek, que és un material resistent a l’aigua, i, atenció!, que permet dibuixar-hi i, per tant, dissenya-la al gust de cada infant. 

Que no les pintin amb els colors de maquillatge de cara, eh!

Els tancaments són amb cremallera i l’esquena està felpada perquè sigui fàcilment transportable. Així que bones propostes i saludables! 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.