M’expliques un conte?

“Nascuts per llegir” és un projecte que té com a objectiu promoure el gust per la lectura des del primer mes de vida, afavorint la creació d’un vincle afectiu entre pares i fills a partir del llibre. Es basa en el treball interdisciplinari de llevadores, pediatres, infermeres pediàtriques, bibliotecaris i altres professionals relacionats amb el món del llibre i la literatura infantils.

Explicar o llegir una història en veu alta és una activitat que ajuda a millorar la relació entre pares i fills, estimula el plaer d’escoltar, d’imaginar i de crear, potencia la capacitat d’observació, l’atenció i la concentració, afavoreix l’adquisició del llenguatge i permet que el nen entengui el món que l’envolta i el propi món interior.

Partint de la importància que té la lectura en el desenvolupament intel·lectual i emocional de l’infant, dels índexs de lectura1del nostre país, i prenent com a exemple altres projectes internacionals, sorgeix el 2002, en un grup de treball de professionals relacionats amb les biblioteques i la literatura infantil la idea d’impulsar el projecte “Nascuts per llegir”.

Nascuts per llegir està impulsat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya i es desenvolupa amb la complicitat dels ajuntaments, els centres d’atenció primària i les biblioteques públiques. A finals de 2008 hi havia 30 municipis catalans adherits al projecte.

Nascuts per llegir és un projecte subvencionat pel Departament de Cultura.

En què es basa?
El projecte parteix d’un concepte de salut ampli que va més enllà de l’absència o no de malaltia i del convenciment que la lectura pot esdevenir una bona eina pel creixement integral dels infants. Aquesta idea es recolza en molts estudis que han demostrat que explicar o llegir una història en veu alta des dels primers mesos de vida:
  • reforça el vincle afectiu entre pares i fills
  • afavoreix l’adquisició de la competència lingüística
  • potencia la capacitat d’observació, atenció i concentració
  • estimula la imaginació i la creativitat
  • desenvolupa el gust per aprendre.
  • ajuda a establir una relació constant entre l’infant i el món que l’envolta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.