Quins panellets farem! Per l'Anna i la Mª Dolors Casellas Serra, de Vic (Osona)

Què necessitarem? Per fer la massa

  • ½ kg. d'ametlla picada
  • ½ kg. De sucre llustre (com farina)
  • 150 grs de boniato o patata (també hi podem posar la meitat de carbassa: 75 grs de boniato i 75 de carbassa!)
  • 1 ou
  • la ratlladura d'una llimona
Per farcir i "engalanar" els panallets

  • ¼ kg. de pinyonets
  • ¼ kg. d'ametlla picada ( trossejada )
  • ¼ kg. membrillo de codony
  • ¼ kg. de coco ratllat
  • 3 cullaradetes de cafè sol.luble
  • un ou
  • làmines de pa d'àngel 

Quan ho treballem amb els nens i nenes a l'escola sempre procurarem que toquin, olorin, tastin, experimentin, en definitiva, amb tots i cada un dels ingredients. Podem treballar-los durant vàries sessions. Col·locarem en un racó de l'aula la fotografia (millor si està una mica més ampliada) dels diferents ingredients que hem utilitzat per fer els panellets. 

Com fem la massa? Es bullen els boniatos, les patates o la carbassa, (segons el que hàgim triat) durant uns 20 minuts (que quedin una mica tous!), seguidament els pelem , els trossegem i xafem una mica i ho deixem refredar.
Barregem l'ametlla picada molt fina, el sucre llustre, els ous i seguidament hi afegim els boniatos xafats, ho anirem amassant una estoneta fins que ens quedi una pasta lligada. 


Als nens i nenes els donarem a cada un/a una mica dels diferents ingredients per que també provin d'amassar. Si són gaire petits acabarem donant-els una mica de massa ja lligada. Abans però d'experimentar amb els diferents ingredients, treballarem alguns hàbits de neteja!: rentar-se les mans, posar-se un bata o davantal o bossa... i, quan acabin la "tasca", també els podem donar un petit fregall o bayeta a cada un i una per que netegin les taules! Ah! I si proveu de posar-hi (a les bayetes) una goteta de sabó, encara disfrutaran més amb la neteja! 
Quan la massa hagi agafat consistència hi afegirem la ratlladura de la pela de la llimona 


Com fem les diferents classes de panellets? Agafarem una mica de massa i... És l`hora de fer boletes: això és millor que fer plastilina!. Un cop fetes les sucarem a l'ou batut i seguidament les rebossarem en pinyonets o ametlles picades. 

Per fer els de coco també agafarem una mica de massa, hi afegirem el coco ratllat , ho amassarem una mica i farem una "butifarra" que seguidament tallarem a trossets més petits. A cada un d'ells li darem forma de cono i li tirarem una mica de coco ratllat per sobre ("com una muntanya nevada", diran els nens i nenes!). 


Per fer els de cafè, primer el disoldrem amb una mica d'aigua i ho afegirem a la massa, seguidament ho amassarem una mica, en farem també boletes i les rebossarem en sucre llustre. Què negres ens quedaran les mans! 

Farem una altra "butifarra" i la farcirem amb membrillo de codony. Com ens lleparem els dits!. Llavors haurem de fer-ne trossets petits i tirar-hi una mica de sucre llustre a sobre de cada un dels trossets. 


Quan els tinguem fets, els posarem damunt d'una safata de pa d'àngel, d'aquesta manera un cop cuïts si queden una mica enganxats al pa no passa res, també ens el menjarem!. Els posarem al forn (gratinador) a 250 graus durant uns 7 minutets (controlarem però que no se'ns rosteixin massa!). 


Mireu que macos ens han quedat. Vinga, quan sigui el temps de les castanyes i panallets prove-ho de fer amb els vostres nens i nenes, com aprendran tot llepant-se els dits!

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.