AUTOESTIMA EN ELS NENS



Reforçar les capacitats ajuda a fomentar l'autoestima als nostres fills

El món dels nens de vegades és desconegut per als adults i ens és difícil entendre què els passa per dins. Una de les àrees més vulnerables i que en ocasions no es té en compte és la seva autoestima. Encara que no tot està a les nostres mans com a pares, educadors i terapeutes, sí que hi ha certes pautes comunicatives que ajuden al desenvolupament d'una autoestima saludable.

El reforç de les capacitats, per exemple, és una de les estratègies a tenir en compte. En aquest sentit es poden posar a la pràctica diverses actituds. En primer lloc, donar mostres de les facultats, talents i interessos en circumstàncies diferents. És recomanable fer-li saber que té aquestes capacitats, ja que per sí mateix potser no ho pot apreciar.

En segon lloc, intentar trobar la situació per lloar al nen. I si és davant de terceres persones millor.

En tercer lloc, donar l'oportunitat de mostrar la seva capacitat amb freqüència. Els nens necessiten molta pràctica per desenvolupar les seves capacitats, enfortir-les i instaurar-les per complet.

Hem de tenir present que moltes conductes que tenen els nens, siguin adequades o no, són un intent de satisfer les seves pròpies necessitats. Per tant, un nen que molesta, es baralla o es comporta d'una manera més infantil del normal, pot necessitar alguna cosa. Pot ser atenció, més reptes o menys exigència. Dependrà de cada cas. Un nen més desafiant i i autoritari necessitarà que se li imposi límits congruents o pot necessitar prendre més iniciativa en la seva vida, deixant que esculli entre diverses opcions en determinats moments.

Finalment, és molt important valorar a un fill que és diferent del patró familiar. Se li pot dir al fill que és especial en les seves diferències: "ets molt creatiu", "ets molt sensible i perceptiu", "ets molt bo ballant", "quant talent tens amb els nadons"...Això li farà sentir-se menys estrany i li serà més fàcil potenciar els seus propis dons. Ja que d'alguna manera tots els éssers humans tenim un do o més d'un i som artistes en alguna cosa. Alguns cantant, uns altres aportant humor, creant una pàgina web, confeccionant una peça de roba, cuinant o preparant un aparador d'aliments riquíssims.

Imma Hospital Llop, Psicòlegs Barcelona

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.