La Casa Sant Josep, receptora de 16.325€ de la Fundació PortAventura


És una de les quatre entitats del territori escollides per desenvolupar projectes adreçats a acostar els joves amb risc d’exclusió al mercat laboral i a l’educació

La Fundació Casa Sant Josep ha estat una de les quatre institucions del territori escollides per la Fundació PortAventura per tal de desenvolupar projectes adreçats a apropar els joves de Tarragona al mercat laboral i al món educatiu. L’ens, que s’encarrega des de fa 100 anys de la tutela de menors de 0 a 18 anys en risc d’exclusió a la capital tarragonina, va rebre un ajut de 16.325 euros, recaptats en el Sopar Solidari organitzat per la Fundació PortAventura a les instal·lacions del mateix parc temàtic.

La gala solidària, la tercera que organitza la fundació PortAventura, va aplegar nombroses autoritats polítiques, empresaris i un nodrit nombre de representants d’entitats benèfiques i socials. En total, més de 900 persones van omplir el Centre de Convencions de PortAventura.

En aquesta ocasió, la cita s’organitzava amb l’objectiu de recaptar fons en benefici del projecte Nous Horitzons per a joves en risc d’exclusió social. El projecte preveu apropar el mercat laboral i l’educació a aquests menors de Tarragona a través de quatre institucions locals.

A banda de la Casa Sant Josep, que va rebre un ajut de 16.325 euros que es destinaran a la creació d’un pis tutelat per a joves, també van ser escollits el CRAE La Pastoreta, Down Tarragona i l’Associació Aprodisca de la Conca de Barberà. El sopar solidari, segons fonts de l’organització, va permetre recaptar un total de 65.300 euros, que es destinaran íntegrament a aquestes quatre entitats.

Casa Sant Josep
Es tracta d’una institució centenària, constituïda l’any 1912 a partir de la idea de separar els menors d’edat dels adults ingressats a la presó de la ciutat. Uns visionaris van adquirir una masia per desenvolupar programes d’ajuts a aquests menors que, evidentment, presentaven problemes per poder-se reinserir amb normalitat a la societat.

Durant dècades, la Casa Sant Josep ha tutelat milers de joves tarragonins amb problemes d’exclusió social a través del CRAE (Centre Residencial d’Acció Educativa), del CAF (Centre d’Acolliments Familiars), del Servei de preadoptius i del Servei per majors de 18 anys tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.

Ara fa tot just un any, l’estiu de 2012, la Fundació Casa Sant Josep va rebre la medalla de la Ciutat de Tarragona al mateix temps que anunciava la seva adhesió a la branca social de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. Les exigències estructurals i d’organització derivades de l’aplicació d’un projecte socioeducatiu que ha anat evolucionant amb el pas dels anys havia deixat obsoletes les instal·lacions, ubicades al carrer de l’Escultor Verderol, així com el seu model de gestió. És per això que els actuals responsables de la institució van decidir integrar-se a la xarxa de serveis socials que ofereix l’entitat sociosanitària tarragonina.

Jaume Recasens,
president de la Fundació Casa Sant Josep de Tarragona.
“Destinarem els diners a un projecte de pis tutelat per als nostres joves”
La Fundació Casa Sant Josep de Tarragona, entitat que tutela menors de 0 a 18 anys en situació de risc, ha estat una de les entitats socials que ha rebut una donació econòmica durant el sopar solidari, concretament 16.325 euros. Parlem amb el seu president, Jaume Recasens, perquè ens expliqui a què destinaran els diners.

Què tenen previst fer amb els diners que han rebut?
Tenim previst destinar-los a finançar un projecte de pis tutelat per als joves que, un cop fets el 18 anys, han de deixar el centre i han d’emprendre la seva vida sols. En molts casos, aquest pas pot ser molt difícil, fins i tot pot representar un autèntic salt mortal per a aquests joves que sovint es troben sense el suport de la família. El nostre objectiu és seguir tutelant-los durant un temps i ajudar-los en la recerca de feina fins que poden emprendre el camí en millors condicions.

Ja s’ha complert un any de la incorporació del centre a la Xarxa de Santa Tecla. Com valora aquest pas?
De manera molt positiva, ja que ens ha permès tirar endavant i superar molts dels problemes que impedien que el centre desenvolupés la seva tasca amb garanties. Cal tenir en compte que la Casa Sant Josep és un edifici centenari i, com a tal, anava encaminat a no poder superar les seves mancances, tant econòmiques com d’infraestructura, a l’hora d’oferir els serveis als seus residents. Amb la incorporació a la Xarxa de Santa Tecla s’estan resolent els requeriments més immediats, tant pel que fa a manteniment de la casa com de suport als grans professionals que hi desenvolupen la seva tasca. El procés que s’ha seguit i que és previst anar seguint en els pròxims anys és adaptar-se a la dinàmica de l’entitat en tots els aspectes, fins que el nou projecte de renovació del centre tiri endavant.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.