Educador social

Descripció
L'educador social du a terme una acció socioeducativa amb persones que es troben amb dificultats d'origen social, cultural o personal per a integrar-se a la vida comunitària. Actua en el camp de l'educació no formal i de la inserció social amb diferents col·lectius: infants, joves, adults, gent gran, discapacitats, immigrants, minories ètniques, etc; i en diferents sectors: lleure, salut, justicia, serveis socials, integració sociolaboral, etc.

Els àmbits preferents de treball de l'educador social son l'atenció a infants i l'adolescents en risc, l'educació en centres de justicia per a menors o presons, els programes d'educació en el lleure, la formació i la inserció laboral de persones adultes i l'animació de residencies per a gent gran. També poden responsabilitzar-se de la dinamització d'equipaments socials i culturals o de la implementació de programes socioeducatius amb col·lectius específics. 

Tasques

Desenvolupa una tasca educativa amb persones en risc o amb dificultats socials.
Diagnostica característiques i necessitats d'aprenentatge.
Elabora, analitza i valora programes i plans formatius.
Elabora o adapta materials i recursos didàctics.
Optimitza estratègies d'aprenentatge i de comunicació interpersonal.
Selecciona, adapta o elabora instruments per a la recollida d'informació.
Recopila i enregistra informació sobre el procés i els resultats del procés d'educació i assistència. Analitza i valora processos d'intervenció-interacció.
Fa un seguiment diferit dels resultats i l'impacte de les accions formatives.

Orienta i dóna suport a persones en situació de risc o amb dificultat social.
Diagnostica característiques i necessitats d'orientació i consell.
Analitza i valora programes i actuacions d'orientació.
Dissenya i adapta programes d'orientació.
Aplica programes d'orientació.
Ajuda a la presa de decisions.
Assessora, aconsella i acompanya grups i persones.
Selecciona, adapta o elabora instruments per a la recollida d'informació.
Analitza i valora processos d'intervenció-interacció.
Integra actuacions i programes d'orientació en els processos formatius i d'animació.
Fa un seguiment posterior dels resultats i l'impacte de les accions d'orientació.
Deriva cap a altres professionals les situacions o casos que requereixin intervencions fora del seu abast, i en considera el seguiment.

Actua com a dinamitzador de l'activitat sociocultural.
Diagnostica característiques i necessitats de dinamització i participació.
Analitza i valora programes d'animació sociocultural.
Planifica i programa actuacions de dinamització.
Promou i canalitza la interrelació entre grups d'un territori o comunitat.
Propicia relacions horitzontals.
Estimula i fomenta l'autoorganització grupal.
Estimula i promou que els grups i comunitats creïn i executin projectes de forma autònoma.
Fa un seguiment posterior dels resultats i l'impacte de les accions de dinamització.
Selecciona, adapta o elabora instruments per a la recollida d'informació.
Promou la participació i la crítica social.

Organitza i gestiona l'activitat de l'entitat, o l'estructura en la qual s'emmarquen els serveis (servei públic, centre cultural, empresa,...).
Identifica i utilitza els recursos de l'entorn.
Contacta i es relaciona amb altres entitats o institucions.
Explica els objectius institucionals que el centre vol promoure.
Optimitza les estructures disponibles.
Cerca nous recursos per acomodar les estructures als objectius.
Participa en la promoció del sistema de relacions dins i fora del centre, orientat pels valors a promoure.
Participa en la construcció d'un clima i una cultura institucional comuna.
Contribueix al desenvolupament de l'estructura organitzativa.
Avalua les unitats organitzatives en les quals participa.

Formació

Formació reglada i graduats
Aquest perfil no respon a una sola qualificació especialitzada. Hi ha diferents estudis que capaciten per dur a terme aquesta ocupació, alguns dels quals són:
  • Cicle(s) Formatiu(s) de la Família Professional Serveis sòcioculturals i a la comunitat - Grau Superior: Integració Social
  • Diplomatura en Educació Social
  • Diplomatura en Treball Social
  • Mestres d'Educació Infantil
  • Mestres d'Educació Primària
  • Llicenciatura en Psicologia
  • Llicenciatura en Pedagogia
  • Graus en Ciències Socials i Jurídiques
  • Graus en Ciències de la Salut

Formació ComplementàriaEn l'àmbit de la intervenció en col·lectius específics i problemàtiques concretes.

Experiència
Es valora l'experiència professional en programes o entitats (establiments educatius, penitenciaris, centres ocupacionals i de formació, serveis de prevenció, centres residencials per a menors tutelats o en medi obert), realitzant accions socioeducatives amb col·lectius que es troben amb dificultats socials (atenció primària, drogodependències, disminuïts i salut mental, gent gran, animació sociocultural i lleure, etc.). Es valora l'experiència de voluntariat en aquest camp d'activitat.

Interessos

Formatiu
Les persones afins al camp formatiu tenen interès per la transmissió de coneixements, competències i valors, mitjançant tècniques d'aprenentatge i procediments pedagògics, amb la finalitat que altres persones desenvolupin les seves capacitats i habilitats. La valoració prèvia de les característiques i necessitats de l'alumne, el disseny de material pedagògic i les accions de supervisió i suport de l'aprenentatge són activitats pròpies d'aquest camp.

Sociocomunitari
Les persones afins al camp sociocomunitari tenen interès per treballar per a la millora del benestar social i la qualitat de vida de les persones i augmentar el seu nivell d'integració en el seu entorn social, familiar i/o laboral. Proporcionar suport i ajudes especials a les persones en risc d'exclusió social, dissenyar programes i posar en marxa recursos per a la dinamització sociocultural d'un territori, o actuar com a mediadors en la resolució de conflictes en els àmbits familiar, social o interpersonal són activitats professionals representatives d'aquest camp. Aquestes activitats impliquen un tracte continu amb les persones amb la finalitat de millorar el seu benestar psicològic i social.

Ocupacions relacionades






Serveis socials

El sector dels serveis socials engloba un conjunt de serveis que tenen com objectiu donar resposta a una sèrie de necessitats socials com l'atenció a infants i adolescents, a les persones grans, a la família i a la pròpia comunitat. Aquesta sector disposa actualment d'un alt potencial de creació d'ocupació. Diversos experts/es han apuntat que, junt amb les noves tecnologies, constitueix un dels pilars de creixement de l'ocupació amb més futur. Aquest creixement es degut, bàsicament, a una sèrie de transformacions socials com la participació contínua i creixent de les dones en el mercat laboral, l'envelliment de la població o la diversificació de formes de convivència familiar.

Informe sectorial dels serveis socials de Barcelona Activa. Es tracta d'un document que, de manera breu i concisa, dóna a conèixer quines són les principals tendències, presents i futures, d'aquest sector
Càpsula sectorial de Serveis Socials: Aparició de grups empresarials
Càpsula sectorial de Serveis Socials que tracta en detall l'impacte d'una tendència sobre el sector i els i les professionals que s'hi dediquen.
Càpsula sectorial de Serveis socials: procés de professionalització del sector
Càpsula sectorial dels serveis socials que tracta en detall l'impacte d'una tendència sobre el sector i els i les professionals que s'hi dediquen.
Recursos per a la Recerca de Feina al Sector dels Serveis Socials
Barcelona Activa - Capital humà t'ofereix un llistat de recursos per a la recerca de feina en el sector de Serveis a les persones. Els diferents recursos estan organizats en els
Flaix sectorial: Comercial i vendes
Indicadors d'Infojobs del mercat laboral del sector comercial i vendes a Barcelona durant el primer semestre de 2011.
Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA)
L'Associació Catalana de Recursos Assistencials és una entitat sense ànim de lucre que agrupa entitats de recursos assistencials per a gent gran a tot Catalunya. La missió principal d'aquesta
EDUSO portal d'educació social
Eduso és un portal sobre Educació Social a través del qual es pot accedir a tot tipus d'informació relacionada amb aquesta professió. Compta, a més a més, amb la
Imserso mayores
Portal científic de Gerontologia i geriatria, desenvolupat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Insituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO) i dirigit a l'àmbit acadèmic i científic, professionals
Llei de Dependència
L'atenció a les persones en situació de dependència i la promoció de la seva autonomia personal constitueix un dels principals reptes de la política social dels països desenvolupats, és

Llibres i publicacions relacionats 

L'ocupació al tercer sector social de Catalunya
Estudi que emmarca la situació actual del Tercer Sector Social a Catalunya enfocant el punt de mira en les entitats que disposen de personal contractat, tenint en compte que moltes únicament

La calidad del empleo del nuevo sistema para la autonomia personal y la atención a la dependenciaAquesta publicació inclou un anàlisi dels convenis col·lectius del sector, taules del treball assalariat al sector de dependències per comunitats autonòmes, exemples de clàusules de subrogació i un model.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.