“Una ampolla d’aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu”

Benestar Social i Família, l'ACAB i el CNJC inicien una campanya viral contra l'anorèxia i la bulímia entre la població jove
Amb el lema “Una ampolla d’aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu” es repartiran ampolles d’aigua buides a universitats i entitats juvenils

Segons l’ACAB, un total de 26.000 noies a Catalunya pateixen aquests trastorns, el 6% de la població jove femenina
Un parell d'ampolles de la campanya
El director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, ha participat aquest matí en la presentació de la campanya viral “Una ampolla d’aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu”, promoguda per l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família.

La iniciativa té l’objectiu de lluitar contra les malalties de l’anorèxia i la bulímia entre la població jove de 15 a 29 anys, sobretot entre les noies, ja que actualment és la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent i juvenil. Segons dades de l’ACAB, a Catalunya actualment hi ha unes 26.000 noies que pateixen anorèxia, bulímia o altres trastorns relacionats, xifres que representen un 6% del total de població jove femenina. Un total de 2.000 nois també estan afectats.

L’ACAB sosté que el risc de les noies joves de patir trastorns de conducta alimentària (TCA) s’eleva fins a l’11,5 %. En el cas concret de l’anorèxia nerviosa, el risc de mortalitat és del 6%. A més a més, els TCA tenen associats altres símptomes negatius com la depressió, l’ansietat i, en molts casos, trastorns de personalitat.

Pel que fa a l’afectació d’aquesta malaltia entre la població, l’ACAB ha detectat que, si bé inicialment es parlava d’un problema propi de l’adolescència, en els darrers anys s’ha estès a la població jove i adulta. En aquest sentit, l’entitat ha comptabilitzat que el 60% de les consultes que atenen directament són de persones de més de 24 anys.

“Cal actuar amb més fermesa, ja que l’anorèxia i la bulímia són malalties cròniques i greus”, ha manifestat Toni Reig durant la presentació. El director general ha recordat que diferents estudis situen els TCA en orígens diversos, des del biològic al psicològic i sociocultural. Per això, ha afegit, cal fer un treball paral·lel a l’atenció sanitària basat en la prevenció i la conscienciació.

En aquest sentit, la campanya utilitza diferents canals de difusió i comunicació per cridar l’atenció al conjunt de la joventut catalana. Per una banda, s’han repartit milers d’ampolles d’aigua buides amb l’etiqueta “Quan no menges RES deixes de SER tu”, que vol fer reflexionar sobre l’hàbit insà que tenen les persones afectades de no menjar, de beure només aigua o bé de vomitar l’aliment que s’ha ingerit. El lema equipara aquest comportament a una situació de descontrol i de pèrdua de la personalitat.

Aquestes ampolles s’han col·locat en llocs visibles de totes les universitats catalanes que formen part de la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables i a desenes d’entitats juvenils de diferents àmbits. L’objectiu és crear sorpresa i curiositat entre els joves, ja que es pretén que agafin l’ampolla i, en adonar-se que és buida, es fixin en el motiu de la campanya i en les dades d’afectació de la malaltia entre els joves. A més d’això, l’etiqueta inclou el web i el telèfon de l’ACAB (93 454 91 09), especialitzada en el tractament psicosocial de l’anorèxia i la bulímia.

D’altra banda, els promotors de la campanya també han iniciat avui la difusió d’unvídeo viral de conscienciació a la xarxa, que inclou les opinions de diferents persones joves que han tingut algun tipus de contacte amb afectats per l’anorèxia i la bulímia. “Passa desapercebut moltes vegades i els propis pares no se n’assabenten. Substitueixen el menjar per cafès o aigua per evitar menjar i saciar-se”, comenta un jove al vídeo. En referència a l’etiqueta de les ampolles de la campanya, un altre jove afirma que “en llegir-ho, sí que he pensat que hi ha moltes noies que això [aigua] és el que esmorzen”.

Finalment, la iniciativa també compta amb la col·laboració desinteressada de professionals de diferents àmbits que són referents per adolescents i joves: els integrants dels grups de música Vuit, Amélie i Dj Luxury; el periodista Ernest Codina (Adolescents.cat) i Laia Sanz (guanyadora del Ral·li Dakar de moto en categoria femenina). Tots ells han penjat avui al seu compte de Twitter una foto en què apareixen juntament amb l’ampolla i l’etiqueta #ResSer.

L’objectiu és que els centenars de milers de seguidors que acumulen aquests professionals siguin vistos i repiulats per joves, de manera que aquests també es converteixin en agents emissors del missatge. Així mateix, es fa una crida a artistes, líders d’opinió i prescriptors juvenils perquè diguin “no” a aquesta malaltia i facin difusió de la campanya a través de les xarxes.

La presentació de la campanya també ha comptat amb la presència de la directora de prevenció de l’ACAB, Cristina Carretero, el president del CNJC, Sergi Contreras, i el vicerector d’Economia i Projectes Estratègics de la Universitat de Girona, Jesús Garcia, on s’ha presentat la campanya aquest matí. La UdG lidera la Xarxa d’Universitats Saludables i s’ha compromès activament des dels seus inicis en la promoció de la salut a través del Pla UdG Saludable.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.