ENURESI

Avui parlarem de l´enuresi nocturna, un motiu de consulta molt freqüent a la consulta de pediatria i que angoixa tant a pares i mares com a fills. 

L´enuresi es defineix com l´ emissió involuntària i inconscient d´orina en nens majors de cinc anys. Es classifica en primària (quan el nen mai ha controlat esfínters) i secundària (després d´un període de control   d´esfinters de més de sis mesos torna a presentar escapades d´orina). A més, l´enuresi pot ser nocturna, diürna o mixta (tant de nit com de dia). És més freqüent en nens, i s´ha vist que hi ha una certa predisposició familiar.

Les causes de l´enuresi són múltiples, es relaciona sobretot amb una maduració lenta dels mecanismes de control de la bufeta urinària, així com un son profund. En alguns casos s´ha vist un dèficit parcial d´hormona antidiurètica, molt important en el balanç de líquids corporals.

A la majoria de casos, és un procés benigne que es resoldrà espontàniament quan el nen adquireixi el control d'esfínters. Sobretot en nens més grans, pot provocar angoixa i vergonya (per exemple, quan dormen a casa d´un amic); és per això que de vegades reben tractament amb hormona antidiurètica. Hi ha un percentatge molt petit de casos en que l´enuresi és deguda a alguna malaltia (com malformacions renals o vesicals, etc…); en aquests casos caldrà fer algunes exploracions complementàries per confirmar el diagnòstic; però repetim que aquesta circumstància és molt rara.

El tractament s´inicia a partir dels 6 anys. És important la motivació, tant del nen com de la família. L´equip de pediatria del vostre centre de salut us explicarà tècniques per aprendre a controlar els esfínters i com fer un registre diari de miccions. És important involucrar al nen fent- lo responsable de la seva higiene quan es mulla (per exemple canviar llençols i pijama tot sol) i premiant qualsevol progrés positiu. Es considera millora si mulla el llit un 50% menys que al principi, i resolució si no mulla el llit en 3 mesos (encara que s´ha de vigilar fins que no mulli el llit sense medicaments).

Heu d´evitar castigar, renyar o avergonyir al nen, així com donar- li més atencions degut a aquest tema; res 
d´això l´ajudarà. Una dieta seca per la nit (evitant sopes, i ingesta de líquids al sopar), així com despertar al nen per anar al lavabo també són tècniques que funcionen bé.

En conclusió, es tracta d'un trastorn benigne i autolimitat, que millora en la majoria de casos amb unes bones pautes; així que…. molta paciència.

http://213.0.27.201/?p=632

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.