La justícia juvenil i els seus recursos

Introducció
La meva opinió personal, sense haver-la contrastat, és el punt de partida d’aquest treball: El sistema actual de reeducació de menors en centres no funciona. Tancar-los en un centre no és la millor de les solucions ja que això només aparta el problema de la societat però no el millora ni l’afronta. No és una solució pensada i basada en el jove. Crec que no n’hi ha prou de treballar amb els joves que transgredeixen les normes sinó que també s’hauria de fer algun treball amb les famílies i el seu entorn. Cal estudiar molt bé els casos individualment i prendre decisions a partir de cada persona i les seves circumstàncies. Les decisions que es prenen a partir d’un marc general no funcionen. En aquest treball el que pretenc és arribar a unes conclusions que em permetin corroborar o no aquestes idees.
Contingut
La informació que he utilitzat per documentar-me l’ he extret de diferents visites al centre de menors Oriol Badia, diverses entrevistes a professionals del departament de justícia i de la pàgina web de la Generalitat. M’ha costat força contactar amb professionals que em poguessin donar informació i m’ha estat impossible visitar més d’un centre de menors.
Conclusió
A mesura que he anat aprofundint en el tema m’he n’he adonat de la complexitat del mateix. Una de les coses que hem de tenir en compta a l’hora de valorar el funcionament de la justícia juvenil actual és la societat i el seu comportament. El càstig en justícia juvenil és l’internament al centre de menors i no en podem prescindir si abans no canvien altres aspectes socials. 1. El centre i les relacions que s’estableixen en ell són bones per el menor. Desprès d’aquest treball, penso que hi ha moments d’un jove que és bo apartar-lo del seu entorn per tal de poder-li mostrar alternatives a la seva manera de viure, per tant ara crec que aquesta si que és una solució pensada en els joves. 2. En quan a la intervenció que cal fer amb les famílies i l’entorn del jove he de dir que tot el treball de mediació i de medi obert va encaminat a intervenir en el jove i el seu entorn sense apartar-lo de la societat. 3. Una de les coses que he vist durant el treball és que als joves se’ls donen moltes oportunitats abans de dictar una sentència d’internament i penso que se’ls sobre protegeix. 4. Sobre el tema d’estudiar els casos individualment i prendre decisions a partir de cada persona i les seves circumstàncies, he vist que ja es fa, que es fa molt bé. 5. Finalment davant l’afirmació: “el sistema actual de reeducació de menors en centres no funciona” he de dir que continuo pensant que és cert, ja que tot allò que s’ha treballat i s’ha aconseguit en el centre de menors queda amagat un cop retorna a la seva vida quotidiana.
Fonts documentals
www.gencat.cat/justísia/justícia juvenil Michel Foucault .Vigilar i castigar. D’internet.


Joana López Julià

Centre: IES Dolors Mallafrè. 

Tutora: Roser Rodríguez

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.