Els nens necessiten avorrir-se, per Patricia de la Sierra Diez

És normal que els nens d'avui dia vagin a escola, facin ballet, futbol, bàsquet, que toquin el piano, la flauta, la guitarra, que facin anglès, a més de fer els deures i jugar als videojocs, veure la televisió, navegar per Internet o llegir. Si ens fixem podrem observar que els nostres fills tenen una veritable programació, una agenda diària de tasques per a realitzar, igual que els adults. Aquest fet dificulta molt el poder potenciar una gran habilitat: la creativitat.

La creativitat és la capacitat de crear, inventar, innovar, entre d’altres, és la capacitat de generar idees alternatives davant situacions, o de pensar en respostes per a solucionar problemes. El nen creatiu explora el seu entorn, sent curiositat, cerca alternatives, és receptiu amb tot el que l’envolta, i pren iniciatives. Els éssers humans naixem amb aquesta capacitat, que és necessària per a l'adaptació al món en el que vivim. La creativitat és un potencial de gran valor i un recurs útil que convé estimular des de bebès.
Diversos autors coincideixen a identificar al joc com la forma més evident d'expressió en els nens, doncs es tracta d'una producció espontània del nen i al mateix temps una còpia de la vida humana en totes les seves etapes i en totes les seves relacions. El joc és la millor manera que tenen els nens per a desenvolupar la creativitat que al mateix moment serveix per a desenvolupar el joc d'una manera original.

Crear desitjos, idees i possibilitats infinites els duu a aprendre, a desenvolupar-se intel·lectualment, al mateix temps que els permet expressar els seus sentiments i les seves inquietuds. Per això, és tan important potenciar la creativitat dels més petits des que són bebès i seguir-la estimulant quan van creixent.

Com comentàvem abans, en l'actualitat els nens no tenen espais per a desenvolupar la creativitat, no hi ha cap moment del dia que puguin avorrir-se i pensar: i ara què faig? És important que els donem aquesta opció, que puguin trobar-se en aquest punt i que desenvolupin la capacitat per a adaptar-se a tots els moments i trobin solucions a aquestes situacions d'avorriment del que ara no disposen. Llavors la creativitat i la imaginació seran els seus grans aliats.

Nosaltres, pares i educadors, tenim en les nostres mans el poder ajudar que els nens potenciïn aquestes habilitats, que puguin desenvolupar-les lliurement, sense dir-los que és el que han de fer o a que han de jugar. 
Podem:
  • Jugar a inventar, que inventin jocs que se surtin de l'habitual, la imaginació és una gran aliada i la invenció és vital.
  • Jugar a l'aire lliure perquè s'interrelacionin amb els diversos elements que es troben en l'exterior, fer excursions i que es trobin amb ells mateixos fora de la llar els anirà molt bé per a ser creatius i imaginatius.
  • Buscar variació en el quotidià, sortir-se del comú i fer coses diferents i innovadores per a ells.
  • Imaginar l'impossible, la imaginació és lliure i els nens n’obtenen molt, és important que puguin desenvolupar-la sense embuts i sense límits.
Així, és important que els nens tinguin aquests moments, que es trobin en situacions no programades i que tinguin l'oportunitat de potenciar la creativitat. Això els ajudarà en el present i en el futur.

http://www.volveraeducar.com/articulo.php?lang=ca&id=6

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.