IMMIGRACIÓ A CATALUNYA

Segons les xifres provisionals reportades per la Secretaria per la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, l'1 de juliol de 2010 els immigrants a Catalunya són 1.241.525 (16,4%) mentre que la resta 83,6% (es a dir 6.329.794 persones) són de nacionalitat espanyola.

Les primeres cinc nacionalitats estadísticament més presents al territori català serien: la marroquí (19,6%), la romana (8%), la equatoriana (6,3%), la boliviana (4,7%) i l' italiana (4,1%).

Entre les 41 comarques catalanes la majoria de la població estrangera empadronada, quantitativament/numèricament parlant, es troba al Barcelonès (428.016 estrangers), la segona és el Vallès Occidental (107.728), desprès el Baix Llobregat (98.561), el Maresme (54.540), el Tarragonès (51.951), etc.
Si mirem la concentració de la població estrangera a l'extensió del territori, trobem que és l'Alt Empordà la que es troba en el primer lloc amb un 28% d'estrangers respecte la població total d'aquesta comarca, seguit de la Segarra amb el 26%, la Vall d'Aran amb el 22,4%, el Baix Empordà amb un 22,3%, Montsià i la Selva amb un 22%, etc.

A Catalunya la menor presència d'immigrants de nacionalitat no espanyola, es troba al Ripollès que només en té un 9% i a l'Anoia, al Vallès Oriental i Occidental, al Baix Llobregat, al Bages, etc
Respecte a l'any anterior, en el 2010 s'ha verificat un increment del 4,9% de la població estrangera empadronada: entre aquesta 669.508 són homes i 572.016 dones; el 25,1% són comunitaris mentre que el 74,9% no.
La Generalitat de Catalunya al 2000 creà la Secretaria per a la Immigració que està adscrita al Departament d'Acció Social i Ciutadania i s'encarrega de proposar al Govern directrius polítiques en matèria d'immigració i retorn. És l'òrgan responsable d'elaborar el Pla de ciutadania i immigració, a més coordina l'acció dels departaments de la Generalitat i dels ens locals en matèria d'acollida i immigració, i col·labora amb l'Administració de l'Estat en la gestió de les seves competències d'estrangeria, dret d'asil i retorn, en el marc dels instruments de col·laboració mútua legalment establerts.


Les polítiques i els plans messi in atto a Catalunya en els últims anys són:

- el Pacte Nacional
- el Pla de Ciutadania i Immigració 2009-2012

A més han estat creats òrgans e instruments de gestió i de planificació de la immigració:
- la Comissió Interdepertamental d'Immigració
- la Subcomissió en Matèria d'Immigració i Treball d'Estrangers de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat
- la Comissió mixta Generalitat-Ens locals.

En fi, la Generalitat s'ha compromès a desenvolupar les estratègies i a planificar i avaluar les actuacions que promoguin en aquest àmbit d'una forma dialogada i corresponsable amb la resta d'actors implicats. Aquest compromís es vehicula a través de la Taula de Ciutadania i Immigració.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.