Tractar als majors com a nens és "maltractament" psicològic


Ancians

El tractament infantil a les persones majors "és una forma de maltractament psicològic", segons ha assenyalat la professora de Psicologia de la Universitat CEU San Pablo de Madrid, Gema Pérez Rojo, amb motiu de les 'II Jornades sobre actualització en Gerontologia'.
Aquesta cita, que ha estat organitzada per aquesta institució universitària i per la Fundació María Wolff, s'ha centrat en aquesta edició en les teràpies no farmacològiques en demència. En ella, l'experta ha destacat que vincular l'edat avançada amb infantilidad, senilidad, aïllament o dependència és "el brou de cultiu del maltractament".

En relació a aquest, Pérez Rojo sosté que és necessari tenir en compte que, "moltes vegades, el més nociu és aquell que no és tan visible". Per això, especifica l'infantilisme com "el tractament a la persona mitjançant un diminutiu, portar-la de la mà quan no ho ha demanat o castigar-la sense postres si no pren la medicació".
A més, subratlla que perquè aquest maltractament estigui present no és menester que concorri "l'element d'intencionalitat" ja que, sense ella, poden produir-se actuacions "especialment lesives". Així, explica que l'abús social "pansa desapercebut i pot arribar a ser més nociu".

L'ANCIÀ SOL MINIMITZAR-HO O TOLERAR-HO

Per la seva banda, la psicòloga de la Fundació María Wolff, Alejandra Chulián, indica que, en la prevenció i localització del maltractament, cal parar esment "als petits detalls". "És corrent que la persona major maltractada visqui l'agressió que experimenta des de la minimització o la tolerància de la mateixa", lamenta.

Un altre aspecte tractat en les jornades ha estat el relatiu a les dificultats emocionals que comporta prendre la decisió d'internar a una persona en una residència. En relació a això, el professor de la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid, Andrés Losada, afirma que "moltes famílies veuen com un fracàs que el major ingressi en una residència, i no hauria de ser així".

Al seu judici, la institucionalització és una solució "que desperta emocions negatives i ambivalents en els qui opten per ella", tant que, en ocasions, requereixen "suport psicològic". Per això, el psicòleg de la Fundació María Wolff, Manuel Nevat, conclou que aquesta persona ha de reflexionar, ja que "necessita ajuda per poder cuidar-ho durant més temps".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.