Els trastorns de la conducta alimentària -els TCA-

Los TCA constitueixen un grup de trastorns mentals caracteritzats per una conducta alterada davant de la ingesta alimentària o l' aparición de comportaments de control de peso. Aquesta alteració porta com a conseqüència problemes físics o del funcionamient psicosocial de l' individu.

Els trastorns de la conducta alimentària són malalties originades per la interacció de diferents causes d'origen biològic, psicològic, psicològic, familiar i sociocultural. Els més coneguts són l'anorèxia nerviosa i la bulímia nerviosa, però és molt freqüent i emergent el trastorn per afartaments amb conseqüència d'obesitat i s'estan desenvolupant quadres menys típics com l'ortorèxia (obsessió per l'exercici físic) i la vigorèxia (o obsessió pel menjar sa).

És molt característic d'aquestes malalties l'absència o poca consciència d'estar malalt. Això comporta que, sovint, siguin malalties detectades per l'entorn proper en primera instància.

Factors genètics
L'herència juga un paper rellevant en la susceptibilitat per desenvolupar aquest tipus de trastorns

Factors biològics
Existència d'anomalies a la neurotransmissió cerebral així com disfuncions en els eixos de l'hipotàlem -hipòfisi- adrenal i gonadal, que no són totalment atribuïbles a la pèrdua de pes
Factors psicològics

Desencadenants d'ordre psicològic, als que hem d'afegir els efectes de la inanició, que fa emergir símptomes psiquiàtrics entre els quals destaquen actituds anòmales relacionades amb l'alimentació
Factors socioculturals

Les modificacions de la ingesta i l'aprimament es veuen propiciats per un context social en el que la primor es desitjable

L'espectre dels Trastorns de la Conducta Alimentària és molt ampli i no sempre els casos compleixen tots els criteris diagnòstics d'anorèxia o bulímia i no per això un trastorn d'alimentació és menys greu.

Els trastorns d'alimentació que no acompleixen tots els criteris d'anorèxia i bulímia són molt freqüents i és igualment important diagnosticar-los i tractar-los. En els manuals de psiquiatria com el DSM s'anomenen TCA no especificats o atíptics. 


En el tractament cal seguir els criteris d'actuació de les Guies i Protocols mèdics:

Actuació urgent en cas que es compleixin criteris d'atenció mèdica urgent
Rebutjar mesures farmacològiques ineficaces (orexígens, vitamines, suplements dietètics, etc) que tendeixen a retardar el tractament, així com aquelles intervencions que no prioritzen la recuperació ponderal i biològica dels pacients.

http://www.acab.org/ca/documentacio/que-son-els-trastorns-de-la-conducta-alimentaria

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.