Any Europeu de la Ciutadania
Coneixeu els vostres drets com a ciutadans
de la Unió Europea? Sabeu el que podem esperar-ne?
Respondre a aquestes i d’altres preguntes és un dels objectius de l’Any Europeu de la Ciutadania, que es celebra aquest 2013 arreu d’Europa. L’eslògan s’ha escollit amb motiu del 20è aniversari del Tractat de Maastricht, acord que va fer possible la creació de la Unió Europea (UE) i el poder autodenominar-nos ciutadans europeus.
Al llarg de l’any es realitzen actes en els quals es dóna a conèixer en quina mesura podem beneficiar-nos de pertànyer a aquesta agrupació de països i s’escolta l’opinió de la ciutadania, ja que un altre dels objectius és fer partícips als ciutadans perquè expliquin les seves necessitats i proposin noves formes de millora.
Aquests són els objectius principals
- Informar els ciutadans europeus sobre els drets i les possibilitats que ofereix la ciutadania europea, en particular viure i treballar a tota la UE.
- Promoure el debat sobre els obstacles que impedeixen el ple gaudiment d’aquests drets i elaborar proposicions concretes per eliminar aquests obstacles.
- Fomentar la participació ciutadana en fòrums cívics sobre les politiques i les qüestions europees.
I aquests són els drets que ens pertoquen:
- Dret de residència dins del territori dels estats membres
- Dret a vot i a ser candidat a les eleccions al Parlament Europeu i a votar a les eleccions municipals en l’estat membre de residència
- Dret a la protecció diplomàtica i a consular
- Dret de petició al Parlament Europeu
- Dret per adreçar-se al Defensor del Poble Europeu
- Dret a participar en la iniciativa ciutadana europea
- Dret a una bona administració
Us recomanem un seguit d’enllaços vinculats a aquest tema que poden ser del vostre interès:
Programa de l’Any europeu de la ciutadania: Comissió Europea. Concretament a Catalunya s’estan duent a terme diferents accions, que es poden trobar en aquest enllaç. Per exemple, el projecte “Explica Europa a Europa” en el qual participa Catalunya Ràdio i que difon materials informatius i educatius per analitzar les transformacions socials i polítiques.
Enllaços proposats des de la Generalitat de Catalunya, on hi destaquem el web oficial de l’any europeu (European Year of Citizens 2013) o el programa “Pregunta a Europa” (Ask the EU), portal creat per ajudar als ciutadans a sol·licitar informació de forma fàcil. Podeu veure’n el funcionament aquí.
http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/dixit/2013/06/11/any-europeu-de-la-ciutadania/
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.