Ets estranger no comunitari i vols tornar al teu país?

Requisits

Requisits que cal complir per poder cobrar el pagament acumulat i anticipat la prestació contributiva d'atur:
  • Ser nacional d'un país que hagi subscrit un conveni bilateral amb Espanya en matèria de Seguretat Social i tenir la residència legal a Espanya.
  • Estar a l'atur i inscrit o inscrita com a demandant d'ocupació.
  • Tenir reconegut el dret a la prestació d'atur de nivell contributiu, sense compatibilitzar-lo amb una feina a temps parcial.
  • Assumir el compromís de tornar al país d'origen en el termini màxim de 30 dies naturals a partir de la data en què es rep el primer pagament i no tornar a Espanya en el termini de tres anys.
  • No complir cap dels supòsits que impliquen la prohibició de sortir de l'Estat recollits a la legislació d'estrangeria.
Si necessites més informació, truca al telèfon d'atenció al ciutadà: 901 11 99 99.

Documentació que cal presentar

Per poder accedir a l'abonament acumulat i anticipat de la prestació contributiva per desocupació s'ha de presentar la documentació següent:
  • Model oficial de sol·licitud.
  • Targeta d'identitat d'estranger.
  • Certificat o certificats d'empresa dels llocs on hagi treballat els darrers sis mesos.
Si necessites més informació, truca al telèfon d'atenció al ciutadà: 901 11 99 99.

Països amb un conveni amb Espanya en matèria de Seguretat Social

Andorra, Argentina, Austràlia, Bolívia, Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Equador, Estats Units, Federació Russa, Filipines, Japó, Marroc ,Mèxic, Paraguai, Perú, República Dominicana, Tunísia, Ucraïna, Uruguai, Veneçuela, El Salvador i la República de Corea.

Què s'ha de fer per sol·licitar-ho i quins documents cal presentar?

Es pot sol·licitar l'abonament acumulat i anticipat de la prestació per tornar al país d'origen en qualsevol moment, a través d'Internet, o a l'Oficina de Prestacions assignada al domicili de residència, sempre que es tingui dret al reconeixement o a la represa de la prestació d'atur de nivell contributiu o mentre es sigui perceptor o perceptora d'aquesta prestació.
El model de sol·licitud de l'abonament acumulat i anticipat és independent de la sol·licitud de la prestació contributiva d'atur (alta inicial o represa), encara que es pot presentar de manera conjunta. No obstant això, també es pot sol·licitar en qualsevol moment posterior durant la percepció d'aquesta prestació. No s'exigeix tenir un mínim de dies o de mesos pendents de percebre de la prestació.
Al model de sol·licitud, s'hi han de fer constar, a més, les dades relatives a l'abonament, el domicili al país d'origen en cas d'haver elegit el xec com a modalitat de pagament, i les dades bancàries del número de compte del qual sigui titular en el cas d'haver elegit la transferència.

Com i quan es cobra l'abonament acumulat i anticipat de la prestació?

Es pot percebre l'import anticipat i acumulat corresponent als dies de dret a la prestació d'atur de nivell contributiu que pertoquin o que quedi per percebre en el moment de sol·licitar la mesura.
El pagament es farà efectiu en dos terminis:
  • El 40% de l'import a Espanya, després del reconeixement del dret.
  • El 60% de l'import restant al país d'origen, quan hagin passat 30 dies naturals des de la data del primer pagament abonat a Espanya i en un termini màxim de 90 dies des d'aleshores.
Per rebre l'abonament, hauràs de comparèixer personalment a la representació diplomàtica o consular espanyola del país d'origen per acreditar el teu retorn. En aquell moment, hauràs de lliurar la targeta d'identitat d'estranger de la qual ets titular.
El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) farà el pagament a partir del moment en què rebi la confirmació de la compareixença a la representació diplomàtica o consular a través de la Direcció General d'Afers i Assistència Consulars del Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació.
El pagament es farà efectiu al teu país d'origen mitjançant un xec nominatiu o a través d'una transferència bancària en euros o, si escau, en la moneda en què la Tresoreria General de la Seguretat Social aboni les prestacions al país en qüestió.
No s'admet la renúncia a l'abonament acumulat i anticipat de la prestació després d'haver-se fet efectiu el primer pagament.
L'abonament acumulat i anticipat de la prestació es complementa amb ajuts per al viatge al país d'origen, que inclouen:
  • El pagament del bitllet internacional des d'Espanya fins al teu país.
  • Si és necessari, s'abonen les despeses de desplaçament dins d'Espanya, des del teu domicili actual fins a la ciutat de sortida cap al país d'origen. També s'hi poden incloure les despeses d'allotjament d'una nit per motiu del viatge.
  • Concessió d'un ajut econòmic de viatge de 50 € per a cadascun dels membres de la unitat familiar.
  • La cobertura de despeses imprevistes, si es justifiquen degudament.
Quan el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) reconegui el dret a l'abonament acumulat i anticipat de la prestació contributiva d'atur, cal que truquis al 902 88 21 20 per tal de tramitar les ajudes complementàries per al viatge al país d'origen.

Podràs tornar a l'Estat espanyol en el futur?

Només podràs tornar a Espanya un cop transcorregut el període de compromís de no retorn de tres anys i si tornes a sol·licitar, prèviament, les autoritzacions de treball i residència a Espanya. No podràs tornar a Espanya abans del transcurs d'aquest període si és per residir-hi o realitzar-hi una activitat lucrativa o professional, ni tan sols encara que volguessis retornar les quantitats percebudes en concepte d'abonament acumulat i anticipat de la prestació contributiva d'atur per al retorn voluntari al país d'origen.
Un cop transcorregut el període de tres anys des de la sortida d'Espanya, tindràs un dret preferent per a incorporar-te al contingent de persones treballadores estrangeres no comunitàries, sempre que acreditis els requisits exigits a la normativa vigent en matèria d'estrangeria i immigració.
Si eres resident temporal a Espanya i decideixes tornar legalment al final del termini del compromís de no retorn de tres anys, continuarà la teva situació de residència a efectes de completar el període que et faltés per obtenir la residència permanent, si fos el cas. El període passat fora d'Espanya no es computarà a l'hora d'obtenir el permís de residència permanent.
Si tenies residència permanent a Espanya i tornes un cop finalitzat el termini de compromís de no retorn de tres anys, podràs recuperar la teva condició de resident permanent a través d'un procediment simplificat.
Documentació relacionada  
Títol del documentBaixadaFormat MidaData
Baixar guia informativaDocument PDF. S'obre en una finestra nova[PDF]884 Kb           N/D
Baixar imprèsDocument PDF. S'obre en una finestra nova[PDF]360 Kb           N/D

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.