Servei especialitzat en l’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals dependents de la DGAIA
EL TREBALL EN XARXA SERVEI D’ASSESSORAMENT I SUPERVISIÓ A PROFESSIONALS DELS EQUIPS DE PROTECCIÓ
1. Presentació
1.1. Presentació de la Fundació Vicki Bernadet
La Fundació Vicki Bernadet treballa, des de l’any 1997, per oferir una atenció integral en la problemàtica dels abusos sexuals a la infància i/o adolescència, tant des de l’àmbit de la sensibilització i la prevenció, com des de la formació especialitzada a professionals, i l’atenció psicològica i jurídica a les persones víctimes, i les seves famílies.
La Fundació està estructurada en tres departaments:
Departament de Comunicació, Sensibilització i Promoció
Des d’aquest departament es realitzen campanyes mediàtiques per a la sensibilització de la població vers l’existència de l’abús sexual infantil (ASI) i campanyes i activitats de prevenció, accions de participació comunitària (fires i exposicions) i dinamització de xarxes per a la sensibilització.
Departament de Formació i Investigació
En aquesta àrea es realitzen diferents tipus de formacions especialitzades en la problemàtica de l’abús sexual a la infància i/o adolescència; tallers, jornades, cursos i conferències en l’àmbit especialitzat segons el col·lectiu al que s’adrecen, i per a la població en general, així com investigacions.
El Centre Terapèutic i Jurídic (CTiJ)
El CTiJ ofereix tractament psicològic i jurídic a les víctimes d’ASI i els seus familiars, així com a aquelles persones que hagin comès un abús (amb procés judicial tancat), o que estiguin directa o indirectament relacionades amb una situació d’abús sexual a la infància. S’atén també als professionals de qualsevol àmbit (educació, sanitat, serveis socials, etc.) que demanen orientació i supervisió. El CTiJ compta amb diferents serveis i programes, realitzant les següents activitats; teràpia psicològica individual i/o Servei especialitzat en l’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals dependents de la DGAIA familiar, teràpia de grup (per adults víctimes d’ASI), orientacions a familiars, assessorament jurídic, i supervisió a professionals.
L’entitat compta amb un equip de professionals multidisciplinari, dels àmbits de la psicologia, el dret, el treball social i la comunicació, que treballen de forma interdisciplinària, amb l’objectiu d’oferir aquesta atenció integral des de l’àmbit social, psicològic i jurídic i de disminuir la presència de l’ASI en la nostra societat i les conseqüències que en tenen les persones víctimes i les seves famílies.
1.2. Breu descripció del Servei
El “Servei especialitzat en l’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals dependents de la DGAIA”, té el seu inici l’any 2009 responent a la necessitat de donar una resposta integral als casos d’abusos sexuals detectats. Aquest servei ha mantingut la continuïtat fins al present.
El servei té com a objectius generals:
- Fomentar la capacitació dels professionals dels serveis de protecció per tal d’optimitzar el treball de detecció i recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abús sexual.
- Afavorir la recuperació a nivell psicològic, minimitzar les conseqüències i prevenir noves victimitzacions dels infants i adolescents que han patit situacions d’abús sexual.
2. Servei d’assessorament i supervisió a professionals
2.1. Descripció del servei
El servei es dirigeix als/les professionals dels equips de protecció: EVAMIs, EAIAs , Centres d’acollida i Centres residencials, etc. que tinguin la sospita o la certesa de situacions d’abusos sexuals d’infants i adolescents.
Aquest servei és una eina que permet als professionals situar-se amb una visió més amplia davant dels casos que presenten una situació d’abús sexual, especialment en els casos d’ASI intrafamiliar, i que comporten una complexitat important a l’hora d’intervenir amb un/a infant/adolescent i la seva família. Així, es possibilita un espai de reflexió amb els diferents agents implicats; EAIA, CRAE, SSAP, etc. i els professionals de la fundació.
Servei especialitzat en l’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals dependents de la DGAIA
L’assessorament és especialitzat per a cada cas, i es pot sol·licitar tant un assessorament telefònic com presencial. Es duu a terme en col·laboració entre els equips de protecció i un/a psicòleg/a i la treballadora social de la fundació. La supervisió presencial d’un cas és el tipus d’assessorament més utilitzat pels diferents equips. Consisteix en realitzar la valoració de la història del/la menor, la situació abusiva i la seva situació actual, amb l’objectiu de plantejar la millor intervenció pel que fa als abusos detectats. Aquest servei pot derivar en la posterior entrada del menor en el Servei de tractament psicològic especialitzat.
Els professionals realitzen la demanda d’atenció al personal tècnic de la UDEPMI, que valora, en primera instància, la derivació al servei. Un cop derivada la demanda, la treballadora social de la fundació contacta amb l’equip derivant, i li fa arribar un Informe de derivació, que els equips omplen i que serveix per preparar la supervisió del cas.
Quan el Centre Terapèutic i jurídic de la fundació (CTiJ) rep l’Informe de derivació es realitza una supervisió conjunta del cas, en la que hi són presents un/a psicòleg/a i la treballadora social de la fundació, així com els equips que intervenen amb l’infant i/o adolescent, incloent-hi l’EAIA corresponent (o l’equip tècnic del CA, EVAMI, etc). Tot i que la demanda no hagi estat per part d’aquest equips, es considera prioritari que s’involucrin en l’avaluació del cas, atès què són els equips referents de l’infant/adolescent.
D’aquesta sessió d’assessorament/supervisió conjunta, s’extreu la intervenció que es durà a terme amb l’infant, pel que fa al tractament de l’ASI detectat. Generalment es valora la necessitat d’una atenció psicològica al mateix programa i/o la derivació a un altre recurs (com pot ser una unitat d’exploració hospitalària, UFAM, UPS, o bé a l’EATP, CSMIJ, etc.) o també el suport i seguiment al treball que ja realitzen els equips derivants.
La sessió de supervisió té una durada aproximada de 1hora i 30 minuts. Al llarg de l’experiència del programa s’ha fet palès que, aquest tipus d’assessorament, és el més eficaç per a les intervencions i més útils pels equips, essent més efectius que els assessoraments telefònics o les derivacions directes per tractament.
Durant la sessió l’equip derivant fa una exposició del cas, complementada amb la resta de professionals vinculats, amb l’objectiu de mostrar la història del menor. Es parteix de la seva història familiar, dels motius inicials pels quals es va intervenir a la família, de la revelació de l’ASI i la simptomatología que presenta l’infant/adolescent en el moment de la derivació, de la motivació del nen/a, etc i de la seva situació en el procés judicial; si hi ha denúncia, si està pendent d’exploració, si hi procés jurídic obert, etc.
D’aquesta exposició, i de la valoració conjunta dels diferents agents implicats sortirà la proposta d’intervenció davant del cas.
3. tractament psicològic especialitzat
3.1. Descripció del servei
Aquest servei proporciona atenció psicològica a infants i adolescents víctimes d’abús sexual, sota la tutela de la DGAIA o en estudi per part d’aquesta, així com suport a víctimes indirectes en el cas de germans/es afectats directament per la situació abusiva.
El servei disposa de 25 places obertes per accedir a una teràpia psicològica especialitzada en abusos sexuals a la infància. L’entrada al servei és per ordre d’arribada i d’urgència del cas. Quan un cas es dóna d’alta, pot accedir un cas nou.
La teràpia té una durada aproximada de 40 sessions i l’atenció és setmanal, amb la possibilitat que, al llarg del procés terapèutic, es consideri positiu que sigui una atenció quinzenal o de seguiment. L’enfocament de la intervenció és psicodinàmic, i es treballa l’ASI tenint en compte la globalitat , és a dir, treballant la història completa del nen/a o adolescent.
Metodologia
El servei comença amb la demanda dels equips del circuit de protecció al personal tècnic de la UDEPMI que, en primera instància, és qui valora la derivació al servei. Quan s’ha rebut la derivació formal del cas i l’informe de derivació a la fundació, es realitza la supervisió conjunta amb els equips que intervenen, per tal de determinar l’actuació que es durà a terme, que en alguns casos suposa l’entrada de l’infant i/o adolescent al servei de tractament.
El tractament psicològic dels/les menors es composa de diferents fases:
Servei especialitzat en l’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals dependents de la DGAIA
Fase diagnòstica i de disseny de la intervenció
Si el resultat de la supervisió del cas és la derivació al servei de tractament, en un primer moment el/la psicòleg/a corresponent es coordinarà amb els professionals que intervenen.
A partir d’aquest moment, el/la psicòleg/a inicia la intervenció amb l’infant o adolescent, per tal de fer una valoració diagnòstica de la situació, que es portarà a terme en llarg de 4 o 5 sessions aproximadament, depenent del cas. Aquest primer diagnòstic compren d’una banda l’exploració de la situació abusiva, però de l’altra i no menys important, l’estat evolutiu del l’infant/adolescent, les seves capacitats i estructura de la personalitat, psicopatologies i altres maltractaments associats, factors resilients, motivació i adequació pel tractament.
Un cop finalitzades les entrevistes diagnòstiques, el/la psicòleg/a realitza un primer diagnòstic i la seva situació actual, completant el Pla de millora individual, on es contemplen les necessitats detectades, els objectius i terminis per aconseguir una recuperació de les conseqüències psicològiques de cada infant/adolescent segons la situació d’abusos sexuals viscuda, el seu moment actual i les capacitats de les que
disposa.
En el tractament s’intenta incloure a la família, pares i mares, quan és possible. La implicació de la família en el tractament psicològic afavoreix la visió d’unitat i recolzament que necessita l’infant per a la seva recuperació, i afavoreix que es trenqui la idea de què la responsabilitat del canvi només l’incumbeix a ell/a. Aquest aspecte és consensuat sempre amb els professionals referents dels serveis de protecció.
En moltes ocasions, atesa la situació de desemparament de molts infants/adolescents, la figura referent passa a ser, principalment, l’educador/a referent del centre. En aquests casos es treballa també amb el/la professional a fi de què ens aporti la seva visió de la quotidianitat del menor, així com per facilitar-li eines a l’hora d’afrontar la situació de l’ASI i el malestar que li expressa l’infant. Hem de tenir en compte que molts infants i adolescents vénen al seu espai de teràpia acompanyats per l’educador/a, i quan se senten remoguts emocionalment es recolzen en aquesta figura.
Tots els casos amb proposta d’atenció psicològica són plantejats i supervisats per la coordinadora i per la resta de l’equip en les reunions d’equip setmanal, que es realitzen per avaluar l’entrada de casos.
Servei especialitzat en l’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals dependents de la DGAIA
Fase de tractament
El tractament es planteja de forma setmanal, amb una durada d’entre 45 i 60 minuts per sessió, amb la possibilitat de passar a ser una atenció quinzenal quan la situació o el procés terapèutic de l’infant i/o adolescent ho requereixi.
El tractament psicològic és integral, la situació abusiva no es pot atendre de forma independent i desconnectada de la resta de vivències de l’infant/adolescent, d’una banda perquè les conseqüències afecten els diferents àmbits de la vida (autoestima, relacions amb els altres, sexualitat, etc..), i d’altra banda perquè els infants presenten alhora el patiment per altres situacions de la seva vida passades i presents. Per aquests motius, hi han infants i adolescents que necessitaran molt de temps per poder parlar de l’abús, ja què la seva prioritat i el seu patiment actual és moltes vegades l’entrada a un centre i el dol per la pèrdua de la família, entre d’altres.
El tractament es realitza des d’una vessant psicodinàmica i s’empren, com a eines, les entrevistes, les tècniques projectives, i l’hora del joc. En els casos que es requereix també s’utilitzen tests psicomètrics.
Aproximadament, al voltant dels sis mesos de tractament, es realitza una avaluació dels objectius marcats a l’inici de la teràpia, i de la situació actual de l’infant/adolescent. Es replanteja el Pla de millora i s’elabora un Informe de seguiment que s’envia als professionals derivants i que intervenen en el cas, així com també a la
UDEPMI.
Amb aquest informe, l’objectiu és donar a conèixer el procés i la situació de l’infant i/o adolescent, sense trencar la seva confidencialitat, ni fer exposició detallada de les situacions que l’han fet patir i de les seves opinions i reflexions, atès què és un informe orientatiu dirigit als professionals, i no és resultat de la demanda de l’infant/adolescent.
Fase d’alta terapèutica
Al final del tractament, un cop valorada l’alta terapèutica, es realitza un informe de tancament exposant la situació de l’ínfant/adolescent, els objectius aconseguits i les propostes i recomanacions quan cal una continuïtat del treball amb ell/a. En molts casos, el límit de sessions pot plantejar la necessitat de derivació al CMIJ per Servei especialitzat en l’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals dependents de la DGAIA continuar treballant altres malestars de l’infant i/o adolescent. Aquest informe també s’envia als professionals derivants, i a la UDEPMI.
El professional referent de cada cas ha realitzat conjuntament amb la treballadora social i la resta de l’equip terapèutic, un treball de discussió i avaluació dels processos de cada infant/adolescent a l’espai setmanal de les reunions d’equip, supervisats per la coordinadora del servei. Aquells casos que han plantejat una dificultat especial per la seva complexitat, són supervisats per l’equip i la supervisora externa de l’entitat (la psicòloga clínica Rosa Royo, que també supervisa a la UPS de l’Hospital de Can Ruti), de forma mensual.
Durant tot el tractament la coordinació amb els diferents serveis que intervenen és fonamental.
L’àmbit de treball dels menors víctimes d’abús sexual infantil comporta una complexitat en la intervenció que requereix un abordatge interdisciplinari. Per aquest motiu, la metodologia del servei, ha ofert un abordatge integral de la situació de cada infant/adolescent o familiar afectat per una situació d’ASI. Hem comptat amb els següents professionals: una coordinadora, una administrativa, 6 psicòlegs/es, i una treballadora social, així com amb la col·laboració de la resta de professionals dels serveis de la xarxa que han intervingut en els diferents moments. En aquest sentit, la coordinació amb els professionals dels serveis derivants i d’altres que intervenen, ha estat fonamental i s’ha realitzat de forma continuada.
Al Servei, els psicòlegs/es i la treballadora social, treballen dintre d’un equip més ampli, composat per psicòlogues, advocades i administratives, que conformen el Centre Terapèutic i Jurídic (CTiJ) de la Fundació Vicki Bernadet. Aquests/es professionals treballen en una línea comú, amb espais setmanals de reunió i discussió per poder compartir, consensuar i avaluar la seva intervenció.
La supervisió de la tasca dels psicòlegs/es i la treballadora social, junt amb la resta de l’equip del centre, ha estat realitzada de forma setmanal per la coordinadora als espais de reunió d’equip. De forma complementària, la coordinadora ha realitzat reunions mensuals amb aquestes professionals per fer una avaluació continuada de la recepció de les demandes i de la planificació en l’atenció psicològica dels infants/adolescents i els seus familiars. A més i mensualment, les professionals han participat d’un espai de supervisió externa.
Un altre aspecte important ha estat la formació continuada amb experts en tractament psicològic a infants, que ha afavorit una millora en les tècniques d’intervenció terapèutica amb els infants/adolescents i els seus familiars. Aquesta formació es porta a terme de forma mensual, conjuntament amb les sessions clíniques de supervisió externa.
Pel que fa a la metodologia del treball directe amb els infants, s’ha seguit un treball per processos, on el Pla de Millora Individual és l’eina bàsica que contempla les necessitats, objectius i terminis de cada situació, que és avaluat de forma contínua i que ha permès reconduir la intervenció quan ha estat necessari. Quan els objectius han estat complerts, s’ha procedit a l’alta terapèutica.
La confidencialitat i el consentiment respecte a l’atenció psicològica i a l’emissió d’informes als/les professionals (a excepció d’imperatiu legal), formen part del contracte terapèutic amb els/les usuaris/es del servei.
Per últim, els/les professionals ofereixen la possibilitat a qualsevol infant, adolescent, als seus familiars i als professionals derivants, de comptar amb el servei per qualsevol nova necessitat que pugui sorgir en un futur. S’ha de tenir en compte que l’abús sexual infantil té unes importants conseqüències que poden produir alts i baixos en el temps, i que, en etapes o circumstàncies de canvis vitals, poden tornar a ressorgir, per exemple davant de situacions com la trobada d’una nova parella, l’inici de les relacions sexuals, o moviments familiars importants.
Mireia Apesteguia
Laura Rodríguez
Centre Terapèutic i Jurídic
Fundació Vicki Bernadet
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.